De oorsprong van het pand, waarin nu een hotel met 22 kamers en een restaurant is gerealiseerd, dateert uit de 13e eeuw. In het pand bevindt zich de oorspronkelijke grafelijke zaal van Reinoud I, Graaf van Zutphen en Gelre. Zijn vrouw schonk in 1293 de Rolzaal en de in aanbouw zijnde Ridderzaal aan de monniken. De monniken verbouwden de Ridderzaal tot kloosterkerk die we nu kennen als Broederenkerk. Gedurende de werkzaamheden zijn er pas keuzes gemaakt in kleur, materiaal en applicatiemethode. Het doel is altijd geweest om zoveel mogelijk de sfeer te benaderen uit de kloostertijd. Maar wel met de hedendaagse eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, kwaliteit, luxe en beleving.

Dus geen perfect besnijwerk, niet afplakken van beglazing of inwendige hoeken om twee kleuren tegen elkaar af te zetten. Verf aanbrengen d.m.v. kwasten en blokwitters, kwaststrepen laten zien. Zoveel mogelijk de technieken toepassen om een resultaat te krijgen zoals dat in de tijd van de monniken gedaan werd. Met die visie heeft de opdrachtgever zich door alle partijen laten adviseren en de keuzes gemaakt om tot een perfect resultaat te komen. Voor ons als schildersbedrijf betekent dit dat alle facetten van het mooie vak voorbij kwamen, en al onze kennis, vaardigheden en passie hierin gestopt gaan werden.

In totaal zijn bijna  500 ruiten ingemeten, enkelbladig glas met een isolerende coating zelfstandig gesneden en geplaatst. Het buitenschilderwerk is uitgevoerd in een gewijzigde kleurstelling. De gevels hadden een licht rode kleur en deze is gewijzigd in een sprekender pompejaans rood. Het lijstwerk en kozijnen zijn uitgevoerd in een zandsteengeel. Ramen en deuren zijn gewijzigd naar Leigrijs Ral 7015. Voor het binnenschilderwerk zijn gelijke kleuren gebruikt. Dit om de eentonige en serene sfeer van de monniken in een klooster te benaderen.

Voor de sanitaire ruimtes, zowel de toiletten in de gewelven kelder als de toiletten en doucheruimtes aan de hotelkamers, is gebruikgemaakt van een stuctechniek die waterproof is. De wanden zijn in een okergele aardetint afgewerkt met Coprox stuc. Dit is een grove waterdichte stucafwerking met een leemachtig resultaat. Dit is door onze eigen mensen aangebracht. Tevens is op diverse plaatsen in zowel het restaurant en kloostergang als de hotelkamers een fotobehang aangebracht. Hierop is het pand te zien begin 20e eeuw. Ook zijn er een aantal wanden geplakt met een fotobehang met een knipoog naar de verbouwing.

Fotogallerij Project Broederenklooster Hotel - Zutphen